Daune structurale cauzate de scurgerea apei

HomeReparații

Daune structurale cauzate de scurgerea apei

Scurgerea apei este una dintre cele mai întâlnite probleme care apar în cadrul clădirilor. Ele provoacă adesea slăbirea structurii construcției, pete

Umiditatea în locuință este cauzată de scurgeri ascunse
Electricianul vă poate salva locuința
De ce sa alegi un electrician autorizat cand ai probleme cu instalatiile electrice?

Scurgerea apei este una dintre cele mai întâlnite probleme care apar în cadrul clădirilor. Ele provoacă adesea slăbirea structurii construcției, pete și mucegai, generând un aspect vizual destul de neplăcut. Cu toate acestea, ceea ce mulți oameni au remarcat că infiltrațiile pot aduce consecințe mult mai grave.

Marea majoritate a materialelor folosite în construcții sunt ieftine. Betonul, de exemplu, care este utilizat pe scară largă în construcțiile din România, are un grad de porozitate relativ ridicat, iar dacă nu există o impermeabilizare bine făcută, cu siguranță va avea probleme cu scurgerile de apă.

Părți din structura unei clădiri care au cel mai mult de suferit în urma unei scurgeri de apă

În primul rând, este necesar să înțelegem care este structura unei clădiri. Cele mai comune structuri cele din beton armat și fier. Betonul armat are această denumire deoarece este compus din două materiale: beton + fier (numit „armare”, de unde și conceptul de beton armat).

Betonul (ciment, nisip, pietriș și apă) în sine este un material foarte rezistent. Ochiurile de fier sunt adaugate pentru a putea rezista presiunii pe termen lung, care poate duce la căderea și căderea acestuia. În acest fel, ansamblul beton + fier face structura mai completă și mai rezistentă la toate eforturile la care va fi supusă.

După cum știm cu toții, metalele, în general, sunt materiale care se oxidează ușor. Din acest motiv, armarea unei structuri de beton armat trebuie să fie întotdeauna departe de orice contact cu apa, aerul sau mediul care favorizează coroziunea. Când, indiferent de motiv, există expunerea armurii la apă, structura în ansamblu poate fi compromisă.

Tipuri de daune provocate de scurgerea apei în cadrul unei structuri

Coroziunea armăturii – pentru a se asigura că nu există o expunere a armăturii, standardele recomandă un volum minim de beton în jurul fierului pentru a evita coroziunea. În cazul în care acoperirea minimă nu este respectată, structura este expusă unui risc grav de a nu îndeplini cerințele tehnice.

Eflorescența – poate că termenul îți sună ciudat, dar s-ar putea să știi deja cum arată. Eflorescențele sunt patologii foarte frecvente în rezervoarele de apă și în stațiile de tratare, dar pot apărea în orice situație în care există apă într-un mediu sau compartiment slab impermeabilizat. Betonul este un material alcalin (ph-ul variind de la 12 la 14), iar mai multe săruri se formează după reacția cimentului cu apă în timpul procesului de întărire. Rezultatul este reacția sărurilor cu această apă și apariția eflorescențelor în structură, de obicei albe. Această patologie poate conferi o pierdere de stabilitate a betonului, pe lângă faptul că provoacă daune armăturii.

4.5/5 - (55 votes)